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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/10/2021
Data da última atualização:  04/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DITTGEN, C. L.; HOFFMANN, J. F.; CHAVES, F. C.; ROMBALDI, C. V.; COLOMBARI FILHO, J. M.; VANIER, N. L.
Afiliação:  CAROLINE LAMBRECHT DITTGEN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JESSICA FERNANDA HOFFMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; FÁBIO CLASEN CHAVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; CESAR VALMOR ROMBALDI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Discrimination of genotype and geographical origin of black rice grown in Brazil by LC-MS analysis of phenolics.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 288, p. 297-305, 2019.
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.03.006
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Physicochemical properties, cooking time, and phenolics profile of two black rice genotypes grown at six different locations in Brazil were determined. The cultivar IAC 600 and the elite-line AE 153045 were used. The main growing locations for black rice were considered, as follows: Alegrete (ALG), Capão do Leão (CPL), Guaratinguetá (GUA), Roseira (ROS), Santa Vitória do Palmar (SVP), and Taubaté (TBT). Principal component analysis (PCA) and supervised partial least squares-discriminant analysis (PLS-DA) from liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS) data sets showed distinction among genotypes and locations. Quercetin-3-O-glucoside and vanillic acid were the most relevant compounds for discriminating genotypes. SVP location provided the most distinctive black rice, with greater total phenolics content. Characteristics of black rice from SVP location were associated to effects of latitude and wind conditions. Hesperetin, vanillic acid, quercetion-3-O-glucoside, and p-coumaric acid were the most relevant compounds for discriminating locations.
Palavras-Chave:  Brazilian rice; Rice authenticity.
Thesagro:  Antocianina; Arroz; Flavonóide; Oryza Sativa.
Thesaurus Nal:  Anthocyanidins; Flavonoids; Rice.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36165 - 1UPCAP - DD20192019
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  11/12/2009
Data da última atualização:  14/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANCHEZ, P. A.; AHAMED, S.; CARRÉ, F.; HARTEMINK, A. E.; HEMPEL, J.; HUISING, J.; LAGACHERIE, P.; MACBRATNEY, A. B.; MCKENZIE, N. J.; MENDONÇA-SANTOS, M. de L.; MINASNY, B.; MONTANARELLA, L.; OKOTH, P.; PALM, C. A.; SACHS, J. D.; SHEPHERD, K. D.; VAGEN, T. G.; VANLAUWE, B.; WALSH, M. G.; WINOWIECKI, L. A.; ZHANG, G. L.
Afiliação:  PEDRO A. SANCHEZ, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; SONYA AHAMED, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; FLORENCE CARRÉ, JOINT RESEARCH CENTRE; ALFRED E. HARTEMINK, ISRIC; JONATHAN HEMPEL, NATIONAL SOIL SURVEY CENTER; JERON HUISING, INTERNATIONAL CENTER OF TROPICAL AGRICULTURE; PHILIPPE LAGACHERIE, INTERACTIONS SOLS-AGROSYSTEME-HYDROSYSTEMS; ALEX B. MAcBRATNEY, UNIVERSIDADE DE SIDNEY; NIEL J. McKENZIE, COMMONWEALTH SCIENTIFIC AND INDUSTRIAL RESEARCH CORPORATION; MARIA DE LOURDES M SANTOS BREFIN, CNPS; BUDMAN MINASNY, UNIVERSIDADE DE SIDNEY; LUCA MONTANARELLA, JOINT RESEARCH CENTRE; PETER OKOTH, INTERNACIONAL CENTER FOR TROPICAL AGRICULTURE; CHERYL A. PALM, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; JEFFREY D. SACHS, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; KEITH D. SHEPHERD, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; TOR-GUNNAR VAGEN, WORLD AGROFORESTRY CENTRE; BERNARD VANLAUWE, INTERNATIONAL CENTRE OF TROPICAL AGRICULTURE; MARKUS G. WALSH, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; LEIGH A. WINOWIECKI, UNIVERSIDADE DE COLUMBIA; GAN-LIN ZHANG, INSTITUTE OS SOIL SCIENCE OF THE CHINESE ACADEMY OF SCIENCES.
Título:  Digital soil map of the world.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Science, v. 325, n. 5941, p. 680-681, 2009.
DOI:  10.1126/science.1175084
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soils are increasingly recognized as major contributors to ecosystem services such as food production and climate regulation (1, 2), and demand for up-to-date and relevant soil information is soaring. But communicating such information among diverse audiences remains challenging because of inconsistent use of technical jargon, and outdated, imprecise methods. Also, spatial resolutions of soil maps for most parts of the world are too low to help with practical land management. While other earth sciences (e.g., climatology, geology) have become more quantitative and have taken advantage of the digital revolution, conventional soil mapping delineates space mostly according to qualitative criteria and renders maps using a series of polygons, which limits resolution. These maps do not adequately express the complexity of soils across a landscape in an easily understandable way.
Thesagro:  Mapa; Solo.
Thesaurus NAL:  Soil map.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS14386 - 1UPCAP - DD2009.00169
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